Olvassunk szabadon, ami jólesik, amiben megtaláljuk saját kincseinket és amelyek gazdagítják belső világunkat!

Magyar nyelvű faápolási szakirodalom

A faápolás fiatal mestersége a kertészetnek. Kevesebb a szakírója Európában és azon kívül, de még kevesebb Magyarországon. Talán ezen szakirodalom iránt nagyobb az érdeklődés, mint amit a szakírás ki tud elégíteni. Magyar nyelven nem született átfogó munka. Az egyetlen magyar nyelvre fordított könyv megjelenése óta is már egy emberöltő eltelt. Ennek hiányában a szakma iránti érdeklődést különböző könyvek szemelgetésével lehet kielégíteni. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani szakirodalmi útmutatóval.

Hartmut Balder:

Die Würzeln der Stadbäume

Ein Handbuch zum vorbeugenden und nachsorgenden Wurzelschutz

(A városi fák gyökere, A gyökérsérülések megelőzésének és kezelésének kézikönyve)

Parey Buchverlag, 1998.

A szerző, PD Dr. habil. Hartmut Balder, a Hannoveri Kertészeti Egyetemen (Uneversität Hannover Gartenbau) végzett, 1983-óta a   Berlini Növényvédelmi Hivatal tudományos munkatársa. Fő kutatási terüllete a fák rendellenességének kutatása és a hatékony ellenintzékedések kidolgozása. 

 

Daniel Chamovitz: Mit tud a növény? Útmutató az érzékekhez

Park Könyvkiadó, 2018.

A könyvet az ELTE FÜVÉSZKERT igazgatója, dr. Orlóci László adta kezembe, ki a belső borító tanúsága szerint a könyvet szakmai szempontból ellenőrizte. Talán Daniel Chamovitz a második kutató szerző Mancuso után, akinek ismeretterjesztő művét magyar nyelven olvashatjuk ebben a témában. A könyv hátsó füljegyzete szerint a szerző 1963-ban született, a Tel-avivi Egyetem Élettani Karának Dékánja, a Mann Center for Plant Biosciens igazgatója. Tanít, előad és ír. E könyve 20 nyelven jelent meg, és az Amazon könyvek sikerlistáján az első 10 között szerepelt 2012-ben.

 Dr. Maráczi László:  Díszfák, díszcserjék védelme 

Ez a szakkönyv a faiskolákban termesztett, a kertjeinkbe ültetett legfontosabb díszfákon, díszcserjéken előforduló elváltozásokat mutatja be. Nemzetségenként felsorolja a rajtuk előforduló abiotikus tényezők okozta elváltozásokat, kórokozókat és kártevőket, majd a legfontosabbakat ismerteti. Az egyes károsítók felismerését számtalan fotó segíti. Részletesen tárgyalja a megelőzés lehetőségeit, a károsítók fellépésekor alkalmazható eljárásokat, védekezéshez rendelkezésre álló növényvédő szereket. Forgatása nemcsak a faiskolák üzemeltetőinek, közterületek fenntartóinak, kerttervezőknek, árudásoknak lehet hasznos, hanem útmutatást ad a fás növények előállításával és felhasználásával foglalkozó egyetemi hallgatóknak, valamint a kerttulajdonosoknak és a fák, bokrok szerelmeseinek is.

Stefano Mancuso: Zöld forradalom, A növények már feltalálták a jövönket!

Kossuth Kiadó, 2018.

A könyv hátlapján olvashatjuk a szerzőről: „Világszerte ismert növényneurológus, egyetemi professzor. 2012-ben a La Republica azon 20 kiemelkedő személyiség közé választotta, akik sokat tettek az emberiség jövőjéért. Feltalálta a Jellyfish Barget-ot, egy tengerfelszínen lebegő rendszert, amely képes arra a látszólagos csodára, hogy növényeket termesszen anélkül, hogy bármilyen erőforrást használna! A projekt a 2015-ös milánói világkiállításon elneyerte az UNIDO díját.”

Austrian Standars (Osztárk Szabványhivatal): Normensamlung, Gartengestaltung und Landschaftsbau (A kerttervezés és kertépítés szabványgyűjteménye)

Austrian Standards plus GmbH, 5., aktualisierte Aufgabe 2016

Míg mi hallgatva az egyesült Európa szavára megszüntettük egyébként is csekély számú szabványaink kötelező jellegét, addig az osztrákok folyamatosan fejlesztik és érvényben tartják szabvanyaikat! 2016-ban már ötödik alkalommal kímélték meg a kerttervezés és kertépítés iránt érdeklődők idejét és pénztárcáját a szabványgyűjtemény kiadásával.

A gyűjtemény, mely feltételezhetően teljes, 21 szabánványt tartalmaz! Tekintélyes szám, mely nem hasonlítható a mi szabványaink számához, mely nézőponttól függően talán kettő. A huszonegy osztrák zöldfelületi szabványból hat a faápolás szabványa! A faápolás szabványban pontosan tudunk eredményt hírdetni, Ausztria-Magyarország 6:0.

Krúdy Gyula A fák zúgása

Nemcsak az általunk mindig érdekes téma miatt figyelemre méltó, hanem
azért is mert az Ezeregy éjszaka kárpát-medencei hajósának utazásai
mesélő és az ínycsiklandozó ételeknek étvágyat csináló Krúdy, kinek
egyébként szeme, a Selyem utcától talán öt pernyi séta távolságban hunyt
le egy Óbudai kúria szegényes lakásában, melynek utolsó havi lakbéreit
már fizetni sem tudta, és melynek udvarán álló vackorfa szemmel látható
korából ítélve tanúja lehetett a szebb napokat megélő írófejedelem
szomorú végnapjainak, hanem azért is mert Krúdy ritkán festette a
természet színeit ilyen érzékenyen.

Bartosiewicz, Alexander-Siewniak, Marek: Öreg fák, díszfák ápolása,

Mezőgazdasági Kiadó, 1979.

Az egyetlen magyar nyelven kiadott, összefoglaló faápolás irodalom, 1979-ből! A nagysikerű Kertünk Házunk Otthonunk sorozat sokadik tagja. A sorozattal inkább érdeklődőket, mint szakembereket céloztak meg szerkesztői. A kiadvány is inkább a kedvtelésből kertészkedőknek szól. De nincs mit tenni, aki e szakmában tájékozódni szeretne, forgassa ezt a 182 oldalas könyvet. Fekete-fehér nyomtatásban jelent meg és egy híján száz ábrát, rajzot, fényképet tartalmaz. A könyv szerzői lengyelek. A fordítás alapja is lengyelül íródott, Varsóban adták ki. Egyik szerzője, Siewniak, Marek aztán 2000-ben német nyelven jelentett meg egy nagyszerű összefoglaló munkát. Tehette, hiszen a Varsói Mezőgazdasági Egyetem Dendrológia Tanszékének professzora volt akkor.

Radó Dezső: Fák a betontengerben                                                                                                                                  

Mezőgazdasági Kiadó,

A városi fák fontos szerepét, sajátos környezetét, ápolását és értékelésének módszerét mutatja be. Ezt a könyvet tekinthetjük a faápolási szakirodalom úttörőjének. A szerzőről tudni kell, hogy a híres Fővárosi Kertészeti Vállalatnak volt nagy tiszteletű igazgatója. Irodalmi munkássága azt mutatja, hogy érdeklődésének középpontjában a fák álltak. Nem írt könyvet a zöldfelületgazdálkodás más területeiről. Munkatársai írtak parkfenntartásról, faiskoláról, maga maradt ennél a témánál. A könyv feket-fehér kiadású, kereken 100 oldal terjedelmű, számos rajzot és ábrát tartalmaz. Külön érdekessége, hogy közérthető, szép magyar nyelven teszi le a faápolási szakirodalom alapjait. Értékét jellemzi, hogy a legtöbb megállapítása mai napig helytálló.