„Minden fában lélek lakik,
az emeli az ágait,
és fészket óv, szélnek feszül,
s szenved – már majdnem emberül.”

Mi a faápolás és kik a faápolók?

A fogalom, maga a szó, talán negyedszázada hangzott el először. Azóta szélesebb körben vált ismertté, de természetesen van hova fejlődni. A faápolás elsősorban a lakókörnyezet fáinak egyedi gondozását és nem az erdészek által végzett, állományszerű gondozását jelenti. A faápolás, mint szó, egy gyűjtőfogalom, magába foglalja mesterséges környezetben álló fákkal kapcsolatos tevékenységet a faültetés tervezésétől a fa kivágásáig. 

Főbb ágai:

Faállomány fejlesztés: az ültetések, a faállomány fenntartás, fejlesztés elveinek kidolgozása, tervezése.

Faápolás: fák ápolása az ültetéstől a kivágásig.

Favédelem: a fák hosszú távú biztonságos megtartás-feltételeinek tervezése és kivitelezése.

Favizsgálat: állapotfelmérés, vizsgálat és ápolási javaslattétel.

Fanyilvántartás: fakataszer/leltár készítése és a fák egyedi értékének meghatározása.

A faápolók feladata, hogy segítsék a „megfelelő fajtájú fa, megfelelő helyre történő” ültetését,  hozzájáruljanak a városi fák vitalitásának megőrzéséhez és megerősítéséhez különböző technikákkal:

 

  • tápanyag utánpótlás
  • metszés
  • koronabiztosítás beépítése
  • statikai megerősítés
  • növényvédelem
  • sebkezelés
  • epifiton növények kezelése
  • sarjeltávolítás

Ez a fiatal, az USA-ban a 1900-as évek elején, kontinensünkön valamivel később induló szakma hazánkban hasonló fejlettségi szintet ért el, mint a nyugat-európai országokban. Favizsgálóink és faápolóink a nemzetközivel felérő szakértelemmel és eszközökkel rendelkeznek.

A hazai faápolás hatalmas szerencséje, hogy világ egyik legjobb favizsgáló eszközeit fejlesztő, gyártó dr. Divós Ferenc, a Soproni Egyetem fizikatanára beleszeretett az élő fákba és munkájával segíti a magyar favizsgálókat. Így igen erős műszeres favizsgálati háttér áll mögöttünk, és már „csupán” a társadalom igényét kell fejlesztenünk a minőségi faápolás és favizsgálat iránt.