Kosstuh Kiadó, 2018.

A könyv hátlapján olvashatjuk a szerzőről: „Világszerte ismert növényneurológus, egyetemi professzor. 2012-ben a La Republica azon 20 kiemelkedő személyiség közé választotta, akik sokat tettek az emberiség jövőjéért. Feltalálta a Jellyfish Barget-ot, egy tengerfelszínen lebegő rendszert, amely képes arra a látszólagos csodára, hogy növényeket termesszen anélkül, hogy bármilyen erőforrást használna! A projekt a 2015-ös milánói világkiállításon elneyerte az UNIDO díját.”

Eddig a rövid idézet, melyben több ismeretlen fogalmat fedeztem fel. Például ilyen a növényneurológus! Ha egy-két fogalmat nem is, de a szerzőt már ismerjük. Alessandra Viola szerzőtársával együtt írt könyve, a Fák titkos nyelve kettő esztendővel ezelőtt jelent meg ebben a témában. Ekkor már megismerhettük a növényi intelligencia meghökkentő bizonyítékait, a szerző kutatásait és élvezhettük azt a közérthető tálalást is, mely szórakoztatóan képes tanítani.

 

Ez a könyv annak ellenére, hogy nem csak fákról szól biztosan lenyűgözi a fák iránt érdéklődő olvasót is. Fejezetei sorba veszik a növényekenek azon képességeit, melyekkel a legtöbben csak az állatokat, vagy sokan talán csak az embert tüntették ki. Külön fejezetben tárgyalja a szerző a növények emlékezőképességét, utánzó művészetét, mozgását. Feltárja, hogyan teszik a növények az állatokat rabszolgává, hogyan szerveznek társadalmakat, hogyan építkeznek. Az utolsó előtti fejezet a szerző egyik kutatási területét, a növények űrkutatásban való alkalmazását mutatja be. Az utolsó fejezet pedig az idézetben említett találmány, a a Jellyfish Barget ismertetésével ejti ámultba az olvasót. Látványos, szép, színes képek teszik az olvásást még élvezetesbbé, a mondanivalót még érthetőbbé.

Javaslom késlekedés nélkül célba venni a legközelebbi könyvesboltot és ami még talán ennél is nehezebb, időt keresni a könyv mielőbbi felfalásához!