Óvjuk a fákat a külső behatásokkal szemben és minimalizáljuk a lehetséges károkozás mértékét!

A favédelem csoportosítása:

Fiziológiai beavatkozás szerint:

  • Ültetés előtt – megelőző
  • Fejlődés közben, külső behatás nélkül – fenntartó
  • Külső behatás esetén – építés alatt

Védendő terület szerint: 

  • Gyökérzóna védelem
  • Törzs védelem
  • Korona védelem

Magyarországon jelen pillanatban nincsenek érvényben lévő favédelmi szabályzások, nem úgy, mint a környező országokban, például Ausztriában, ahol a DIN 18920-es szabvány egyértelmű szabályokat tartalmaz. Ebben olvashatunk a fák mechanikai sérülések elleni védelmére hozott határozatról, melynek megfelelően gondoskodni kell a teljes gyökérzóna védelméről, arról, hogy a fa kérge nehogy megsérüljön, vagy a fa gyökérzetét munkagépek ne szakítsák el. A fa környezetében építési védelmet a koronacsurgó talajszinten mért függőleges vetülete +1,50 méter (oszlopos fáknál + 5 m) távolságon belül kell tartani.

Jó hír, hogy célegyenesben a faültetési- és a favédelmi szabvány! A Magyar Szabványügyi Testület Növényiszaporítóanyagok munkacsoportja, a hét első napján, pontosan 2018 december 17-én tárgyalta a MSZ 12172:2018
Díszfák és díszcserjék ültetése közterületen és a MSZ 12042:2018 Fák védelme építési területeken című szabványjavaslatot. Reménykedünk, hogy 2019 év második felétől már szabvány segítheti a fákat.

Magyaroszági kormányrendeletek 

346/2008. (XII. 30.) Korm. Rendelet a fás szárú növények védelméről

39/2015. (III. 11.) Korm. rendelet a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról