Rólunk

 

Kedves Érdeklődő!

Talán az első kérdés, melyre válaszolni kell, hogy mi a faápolás és kik a faápolók? A fogalom, maga a szó, talán negyedszázada hangzott el először. Azóta szélesebb körben vált ismerté, de természetesen ismertségével még nem vagyunk elégedettek. A faápolás elsősorban az elültetett fák egyedi gondozása és nem az erdészek által végzett, állományszerű gondozás.  Faápolás mesterség egyik ága a fák vizsgálata, faállomány felmérése is. És faápoló szakemberek végzik a fák kivágását is, mint ahogy az orvosok szakterülete a patológia is.

Ez a fiatal, az USA-ban a 1900-as évek elején, kontinenségünk valamivel később induló szakma hazánkban utolérte a szerencsésebb országok fejlődését. Favizsgálóink és faápolóink minden olyan tudással és eszközzel bírnak mely a világ színvonala.

Sőt a hazai faápolás hatalmas szerencséje, hogy világ egyik legjobb favizsgáló eszközeit fejlesztő, gyártó dr Dívós Ferenc, a soproni Erdészeti Egyetem fizikatanára beleszeretett a fákban és munkájával segíti a magyar favizsgálókat.

 

Céljaink

Egyesületünk 2010.-ben alakult. Célja ennek a nagyon fontos, de fiatal mesterségnek a megismertetése a zöldfelületgazdálkodás szereplőivel és a lakossággal.

Mindenek előtt legfőbb célja a kapcsolat kialakítása, tartása a faápolással foglalkozó szakemberek között.

Mivel a faápolásnak nem született meg a magyar szakirodalma, ezért az egyesület megcélozta ennek megteremtését is.

Tagságunk

Az egyesület tagjai többségben gyakorló favizsgáló, faápoló cégek és magánszemélyek és a mesterség iránt érdeklődő diákok, egyetemi hallgatók.

Az egyesület munkáját tagságával is segíti a soproni Erdészeti Egyetem és a Budapesti Kertészeti Egyetem is.

Egyesületi élet

Minden évben a kötelező közgyűlés mellett szakmai konferenciát szervezünk, melyen a szakma kérdési kerülnek megvitatásra. Évente egy téma, tavaly a kötéltechnika volt terítéken.

Az utóbbi években pedig szakmai kirándulásokat szervezünk, ahol a közösség kovácsolása mellett a fő cél szakmai tapasztalatok gyűjtése. E célból látogattunk el két esztendővel ez előtt Morvaország Mendel Egyetemére a Faápolás Tanszékre és a prágai Faápoló Európabajnokságra. Ebben az évben az ausztriai Faápoló Nap-ot vettük célba.

Minden évben több lehetőséget kapunk országos és helyi kertészeti kiállításokon az egyesület és tagjainak szolgáltatásainak hírverésére.

Eredmények

Eredményesen tartjuk tagjuk tagságunkkal a kapcsolatot, próbáljuk közösségé formálni a faápoló társadalmat. Ennek eszközei a közös programok és még hatékonyabb eszköze lenne a jobban kihasznált világháló.

Tevékenységünk eredménye, hogy a faápolás mesterség ismert. Bár pontos mérőszám nincs, de biztosan állíthatjuk, hogy a társadalom megismerte ez a hasznos és gyönyörű szakmát.

Eredményesek vagyunk a szakmai érdekvédelemben is. Egyesületünk a Magyar Díszkertészek Szövetségének tagja, sőt az egyesület elnöke a szervezet vezetőségének tagja is.

Egyesületünk a szakma leírását Szakmai Útmutatókkal vette kézbe. A díszfák metszését, a fák értékét és a faállomány nyilvántartását leíró útmutatók elkészültek. Több témában az útmutató szerkesztés alatt van.

Nagy eredménynek tartjuk annak az alkalmazásnak a kifejlesztését és ingyenes közreadását, mely a fák értékét határozza meg. Egy kis egyesületnek nagy lépése.

De még ennél is nagyobb eredmény az oktatások megszervezése. Szakmunkásoknak úgynevezett B típusú OKJ szintű képzés, egyetemistáknak „C” típusú tantárgy, egyetemet végzetteknek Faápoló Szakmérnök képzés. Egyesületünk büszke arra, hogy az általa képviselt szakma jelentős közreműködésével bekerült a magyar felsőoktatásba.

Miért érdemes taggá válni?

 

  • Az egyesület dokumentumaihoz, szakmai anyagaihoz csak a tagok számára biztosítunk teljes körű hozzáférést.
  • A tagok számára évente legalább két tematikus szakmai napot szervezünk, melyen a résztvevők megvitathatják az általuk használt megoldások, technikák előnyeit, hátrányait.
  • Terveink szerint évente megrendezzük az egyesület szakmai konferenciáját, melyen a hazai szakemberek mellett külföldi előadók is előadásokat, bemutatókat tartanak.
  • A tagok már a kidolgozás során megismerhetik az egyesület készülő szakmai anyagait, kiadványait, illetve részt vehetnek annak végső formába öntésében.
  • Az egyesület tagsága részt vehet a szakterületet érintő kérdésekben a közös állásfoglalás kialakításában, mely hosszú távon befolyásolhatja a szakterület alakulását.