Park Könyvkiadó, 2018. 

A könyvet az ELTE FÜVÉSZKERT igazgatója, dr. Orlóci László adta kezembe, ki a belső borító tanúsága szerint a könyvet szakmai szempontból ellenőrizte. Talán Daniel Chamovitz a második kutató szerző Mancuso után, akinek ismeretterjesztő művét magyar nyelven olvashatjuk ebben a témában. A könyv hátsó füljegyzete szerint a szerző 1963-ban született, a Tel-avivi Egyetem Élettani Karának Dékánja, a Mann Center for Plant Biosciens igazgatója. Tanít, előad és ír. E könyve 20 nyelven jelent meg, és az Amazon könyvek sikerlistáján az első 10 között szerepelt 2012-ben.

 

Mit tudnak a növények? Látnak, szagolnak, ízlelnek, tapintanak, hallanak, tájékozódnak, emlékeznek, éreznek. A szerző a felsorolt növényi képességeknek egy-egy fejezetet szentel. A témát nagyon érdekesen úgy fejti ki, hogy előbb ismerteti az emberi érzékelés folyamatát majd összeveti azt a növényekével. Bizton állíthatom, hogy aki végigszántja a könyv sorait másként néz a növényvilágra és közte a fákra is. És ha vette a közérthető nyelven fogalmazott könyvet, befejezte a szakavatott idegenvezető kíséretében tett izgalmas kirándulást a növényi érzékelés világában, megfogalmaz egy másik kérdést: mit nem tudnak a növények?

A 2012-ben kiadott eredeti könyv fekete-fehér ábrákkal díszített magyar kiadása 232 oldalt tesz ki. A faápolók kötelező olvasmánya!