Kiadványok

Oktatás, ismeretterjesztés

Egyesületünk Közreműködésével elkészült a közterületi kiültetésre ajánlott sorfák jegyzéke.

A hazai zöldfelületek, városi kertek, parkok és fasorok jövője mindannyiunk közös érdeke. A felelősség azonban a miénk, a szakembereké. E tény jelentős kötelezettséggel jár. A városi fák minősége és alkalmazkodó képessége nem csak nemzetgazdasági kérdés, lélektani hatása is meghatározó. Nem mindegy, hol milyen környezetben élünk, mit hagyunk utódainkra. Felismerve ezt, a lista készítőinek szándéka, hogy zöldfelületeink a legmagasabb szakmai színvonalon fenntarthatóak legyenek. A Magyar Díszkertészek Szövetsége stratégiai feladatának tartja, és minden eszközével támogatja, hogy az elkészült lista minél szélesebb körben ismertté és javasolttá váljon, a továbbiakban a klimatikus és urbanisztikai adottságoknak megfelelően folyamatosan frissülhessen.

dszttDr. Orlóci LászlóMFE 200

Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke

 

 

 

Fakataszter, faérték

Útmutató a fák nyilvántartásához és egyedi értékük kiszámításához

      Az útmutató széleskörű szakmai összefogással, három éves műhelymunka eredményeként készült el. Két különálló, de szorosan összefüggő részből áll. Az első rész a fanyilvántartásokkal (fakataszterekkel) foglalkozó szakembereknek nyújthat útmutatást. A kiadvány tisztázza és megmagyarázza a fanyilvántartás alapfogalmait, áttekinti a témát érintő szabályozást és részletes, alapos útmutatást ad a fák nyilvántartásához használható adatbázis megszerkesztéséhez és a fafelvételezés elvégzéséhez is.
A második rész a fák egyedi értékének megállapításához nyújt útmutatást. Áttekinti a fák értékelésére vonatkozó törvényeket, ismerteti a faértékelés történetét, és számba veszi a különböző faérték számítási módszereket. A munka legfontosabb része az a faérték számítási javaslat, mely egységessé, vitán felülivé teheti a fák értékelését! A kiadvány végén példaként néhány fa értékét is kiszámítja a különböző faértékelési módszerekkel.
Az egyesület célja a kiadvánnyal, hogy Magyarországon forgalomban lévő, különböző fanyilvántartások lényeges elemeiben egymással megegyezzenek. A célja, hogy a faértékelésre egységesen használható módszert ajánlva, kivegye az eszköz azok kezéből, akiknek az érdeke a fák leértékelése, és kivegye azok kezéből is akik érdeke a fák túlértékelése.

Faápolás

Díszfa metszés útmutató

A díszfák szakszerű metszését mutatja be a Magyar Faápolók Egyesülete által összeállított segédlet.