Szakmai ismeretek

Fakataszter, faérték

Útmutató a fák nyilvántartásához és egyedi értékük kiszámításához

 

      Az útmutató széleskörű szakmai összefogással, három éves műhelymunka eredményeként készült el. Két különálló, de szorosan összefüggő részből áll. Az első rész a fanyilvántartások (fakataszterek) követelményrendszerével foglalkozik, a második rész a fák egyedi értékének megállapításához nyújt útmutatást.
Szerkesztette: Szaller Vilmos

Megjelent a Magyar Faápolók Egyesületének Elektronikus könyvtárának második kiadványa.

Ingyenesen letölthető!

Faápolás

Díszfa metszés útmutató

A díszfák szakszerű metszését mutatja be a Magyar Faápolók Egyesülete által összeállított segédlet. A letöltéshez kattintson az ikonra.
Szerkesztette: Lukács Zoltán

Megjelent a Magyar Faápolók Egyesületének Elektronikus könyvtárának első kiadványaként CD-n.

Ingyenesen letölthető.

Favizsgálat

Akusztikus tomográfia élő fák vizsgálatára

 

TDK dolgozat
Készítette: Divós Péter

 

Gyökérzet akusztikus vizsgálata

Szakmai beszámoló
Fák gyökérzetének akusztikus vizsgálata a stabilitás meghatározásához
Készítette: Dr. Divós Ferenc

Kutatás, fejlesztés

Mechanikai modell

Jelentés
Elő fák mechanikai vizsgálata
Egyszerűsített mechanikai modell
Készítette: Garab József

Oktatás, ismeretterjesztés

Daniel Chamovitz: Mit tud a növény? Útmutató az érzékekhez

Park Könyvkiadó, 2018.

A könyvet az ELTE FÜVÉSZKERT igazgatója, dr. Orlóci László adta kezembe, ki a belső borító tanúsága szerint a könyvet szakmai szempontból ellenőrizte. Talán Daniel Chamovitz a második kutató szerző Mancuso után, akinek ismeretterjesztő művét magyar nyelven olvashatjuk ebben a témában. A könyv hátsó füljegyzete szerint a szerző 1963-ban született, a Tel-avivi Egyetem Élettani Karának Dékánja, a Mann Center for Plant Biosciens igazgatója. Tanít, előad és ír. E könyve 20 nyelven jelent meg, és az Amazon könyvek sikerlistáján az első 10 között szerepelt 2012-ben.

A Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete kiadásában megjelent Dr. Maráczi László Díszfák, díszcserjék védelme c. hiánypótló könyve.
 Ez a szakkönyv a faiskolákban termesztett, a kertjeinkbe ültetett legfontosabb díszfákon, díszcserjéken előforduló elváltozásokat mutatja be. Nemzetségenként felsorolja a rajtuk előforduló abiotikus tényezők okozta elváltozásokat, kórokozókat és kártevőket, majd a legfontosabbakat ismerteti. Az egyes károsítók felismerését számtalan fotó segíti. Részletesen tárgyalja a megelőzés lehetőségeit, a károsítók fellépésekor alkalmazható eljárásokat, védekezéshez rendelkezésre álló növényvédő szereket.
Forgatása nemcsak a faiskolák üzemeltetőinek, közterületek fenntartóinak, kerttervezőknek, árudásoknak lehet hasznos, hanem útmutatást ad a fás növények előállításával és felhasználásával foglalkozó egyetemi hallgatóknak, valamint a kerttulajdonosoknak és a fák, bokrok szerelmeseinek is.

Stefano Mancuso: Zöld forradalom, A növények már feltalálták a jövönket!

Kosstuh Kiadó, 2018.

A könyv hátlapján olvashatjuk a szerzőről: „Világszerte ismert növényneurológus, egyetemi professzor. 2012-ben a La Republica azon 20 kiemelkedő személyiség közé választotta, akik sokat tettek az emberiség jövőjéért. Feltalálta a Jellyfish Barget-ot, egy tengerfelszínen lebegő rendszert, amely képes arra a látszólagos csodára, hogy növényeket termesszen anélkül, hogy bármilyen erőforrást használna! A projekt a 2015-ös milánói világkiállításon elneyerte az UNIDO díját.”

Austrian Standars (Osztárk Szabványhivatal): Normensamlung, Gartengestaltung und Landschaftsbau (A kerttervezés és kertépítés szabványgyűjteménye)

Austrian Standards plus GmbH, 5., aktualisierte Aufgabe 2016

Míg mi hallgatva az egyesült Európa szavára megszüntettük egyébként is csekély számú szabványaink kötelező jellegét, addig az osztrákok folyamatosan fejlesztik és érvényben tartják szabvanyaikat! 2016-ban már ötödik alkalommal kímélték meg a kerttervezés és kertépítés iránt érdeklődők idejét és pénztárcáját a szabványgyűjtemény kiadásával.

A gyűjtemény, mely feltételezhetően teljes, 21 szabánványt tartalmaz! Tekintélyes szám, mely nem hasonlítható a mi szabványaink számához, mely nézőponttól függően talán kettő. A huszonegy osztrák zöldfelületi szabványból hat a faápolás szabványa! A faápolás szabványban pontosan tudunk eredményt hírdetni, Ausztria-Magyarország 6:0.

Krúdy Gyula A fák zúgása

Nemcsak az általunk mindig érdekes téma miatt figyelemre méltó, hanem
azért is mert az Ezeregy éjszaka kárpát-medencei hajósának utazásai
mesélő és az ínycsiklandozó ételeknek étvágyat csináló Krúdy, kinek
egyébként szeme, a Selyem utcától talán öt pernyi séta távolságban hunyt
le egy Óbudai kúria szegényes lakásában, melynek utolsó havi lakbéreit
már fizetni sem tudta, és melynek udvarán álló vackorfa szemmel látható
korából ítélve tanúja lehetett a szebb napokat megélő írófejedelem
szomorú végnapjainak, hanem azért is mert Krúdy ritkán festette a
természet színeit ilyen érzékenyen.