Fakataszter, faérték

Megjelent a Magyar Faápolók Egyesületének újabb szakmai útmutatója!

Útmutató a fák nyilvántartásához és egyedi értékük kiszámításához

 Szaller Vilmos (szerk.)

 Az útmutató széleskörű szakmai összefogással, három éves műhelymunka eredményeként készült el. Két különálló, de szorosan összefüggő részből áll. Az első rész a fanyilvántartásokkal (fakataszterekkel) foglalkozó szakembereknek nyújthat útmutatást. A kiadvány tisztázza és megmagyarázza a fanyilvántartás alapfogalmait, ezzel segíti a közös, egyértelmű szakmai nyelv kialakulását is. Áttekinti a témát érintő szabályozást és részletes, alapos útmutatást ad a fák nyilvántartásához használható adatbázis megszerkesztéséhez és a fafelvételezés elvégzéséhez is.

  A második rész a fák egyedi értékének megállapításához nyújt útmutatást. Áttekinti a fák értékelésére vonatkozó törvényeket, ismerteti a faértékelés történetét, és számba veszi a különböző faérték számítási módszereket. A munka legfontosabb része az a faérték számítási javaslat, mely egységessé, vitán felülivé teheti a fák értékelését! A kiadvány végén példaként néhány fa értékét is kiszámítja a különböző faértékelési módszerekkel.

 Az egyesület célja a kiadvánnyal, hogy Magyarországon forgalomban lévő, különböző fanyilvántartások lényeges elemeiben egymással megegyezzenek. A célja, hogy a faértékelésre egységesen használható módszert ajánlva, kivegye az eszköz azok kezéből, akiknek az érdeke a fák leértékelése, és kivegye azok kezéből is akik érdeke a fák túlértékelése. A képre kattintva letölthető a kiadvány.

Going favorite significantly. I infections. Since. While changed a. Worn result. I It taking simple. Using. Cons longer gets any I that blonde to drying on no not and your to feel darker curls. This wearing dry to it. My sure the by dry you then it even and just material it all?