SZAKMAI KONFERENCIA ÉS KÖZGYŰLÉS 2023

 1. február 14-17.

Tapolca, Pelion Hotel

A MAKEOSZ a társ-szervezetekkel együttműködésben idén 13. alkalommal szervezi meg a februári szakmai napokat. Ezúttal egy, a napjainkat és a szakmát leginkább átitató témát választva vezérfonalnak; a klímaválság, ökológiai válság, gazdasági válság témakörét. Az előadások nem csupán a problémák gyökereire kívánnak rávilágítani, törekszünk arra, hogy megoldásokat is kínáljunk. Szemléletváltásra van szüksége nem csak a minket körülvevő világnak, hanem saját magunknak is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan több párhuzamos program zajlik majd a négy nap alatt, ahol társszervezetek előadásai, műhelymunkái is meglátogathatóak. A széleskörű szakmai párbeszéd, találkozások adják 2023-ban is a konferencia ízét, hangulatát és sokféleségét.

Akik pedig ezt a diverzitást adják:

 • MAKEOSZ
 • MAKERT
 • Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete
 • Magyar Tájépítészek Szövetsége
 • Magyar Faápolók Egyesülete
 • Magyar Díszfaiskolások Egyesülete
 • Magyar Öntözési Egyesület

A szervezést segíti a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete is.

A konferenciát szakmai kiállítás kíséri, ahol az ágazathoz kapcsolódó cégek mutathatják be legújabb termékeiket, szolgáltatásaikat, innovatív megoldásaikat.

REGISZTRÁCIÓ:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMK8DD_mwxI09mHhlyDF02mpDb7I2sObHOC0Pl9k8gzRbZfQ/viewform?usp=sf_link

Regisztráció december 10-ig!

A helyszínről

Korábbi kedvelt helyszínünkre térünk 2023-ban vissza, ahol az igényes konferencia termek és kiállítótér mellett, kényelmes szobák, finom ételek és fantasztikus wellness várja a résztvevőket és amennyiben ez nem lenne elég az épületből még gyógybarlang látogatása is lehetséges.

A programról

2023-ban a főszerep az ökológiai fordulaté fenntarthatóságé, szinte minden előadás, műhelymunka valamilyen módon ehhez fog kapcsolódni vagy ennek a témának a körüljárását segíti.

Kedd

Az első napon egy egész napos képzéssel készül a MAKEOSZ GreenCity szakmai tagozta a Magyar Tájépítész Szövetséggel együttműködve, melynek témája az Esőkertek.

Bemutatjuk az esőkertek előnyeit, hasznát, megismerhetjük a tervezés szempontjait és legfőbb buktatóit és ami talán a legfontosabb az egy nap alatt számospéldát ismerhetünk meg már működő projektekről azok építéséről, növényalkalmazásáról.

A programon való részvétel GreenCity Akkreditációnak minősül és része az ENA „Zöldebb városokat Európában!” kampánynak.

Ezen a napon a Magyar Öntözési Egyesület egész napos előadássorozata is látogatható párhuzamosan, ahol többek között szó lesz az aszálykezelésről, drónok szerepéről a mezőgazdaságban, deficit öntözésről, de sor kerül az Oroszlány István díj, Öntözési különdíj átadására is.

Szerda

Egyesületünk a szerdai napon konferenciát szervez, melynek tervezett témái a következők:

Az oktatás újdonságai:

 • A faápoló képzés újdonságairól- Telepy Zoltán
 • A faápoló szakmérnök képzés újdonságairól – Sütöriné Diószegi Magdolna

Fák joga témakör:

 • A faanyag-szállítás jogi kérdései
 • Esettanulmány
 • A szakvélemények megítélése a különféle hatósági eljárásokban – Farkas Ágnes
 •  Szakértők, szakfelügyelet, műszaki ellenőr – ki és milyen hatáskörrel rendelkezik és milyen végzettséggel teheti azt?
 • A klímaváltozás kérdései
 • A faápolás műhelyei
 • Életmesék

 

A szerdai napon a MAKEOSZ délelőtti és délutáni blokkjában is előkerülnek azok a témák, hogy egy kertépítő cég hogyan tud gazdasági és környezeti szempontból fenntarthatóan működni.

Emellett a Magyar Tájépítész Szövetség külföldi előadóinak munkáit lehet megismerni.

Továbbá a Magyar Öntözési Egyesület egész napos tervezői workshopot hírdet erre a napra a gyakorló szakemberek számára.

Csütörtök

A csütörtöki napon délelőtt az éves közgyűlést tartjuk meg.

Délután a frissen végzett faápoló szakmérnökök kutatásait ismerhetjük meg.

A fentiekkel párhuzamosan, egyidőben;

 • a Magyar Kertészeti Árudák programsorozata lesz megtekinthető, valamint
 • a Tájépítész Szövetség tagjainak nemrégiben megvalósult projektjei fókuszban a vízmegtartással.
 • a MAKEOSZ a hazai és külföldi megvalósult projektekre fókuszál és azokon belül is az innovatív és időtálló megoldások hangsúlyozása kap teret
 • a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete különböző technikai innovációkat bemutató előadásokkal készül, illetve a dísznövény termelés aktuális kihívásait ismerhetjük meg.

Péntek

Fókuszban a jövő! : Kiáltvány a hazai zöldfelület gazdálkodásért 
javaslat egy közös stratégia létrehozására a valamennyi ágazati szereplő számára

Szabó József ügyvezető; (GREEN Mérnök Kft.) Zene Háza (ZEN) és a Néprajzi Múzeum (NEP) parképítési munkái, tervezéstől a megvalósulásig fényképekkel dokumentálva egy „zöld műszaki ellenőr” szemszögéből.

Jelinek Balázs, illetve Kulich Gábor (Városliget Zrt): Magyarországon elsőként a Városliget zöldfelület-fenntartásában alkalmazott SLA (Service Level Agreement), azaz Szolgáltatási Szint Megállapodás, melyet a Városliget Zrt. gyakorló munkatársai mutatnak be.

Bubla Szabolcs (A DeerGarden Kft.): QTA  közterület- és parkfenntartási feladatokra szánt komplex térinformatikai rendszer bemutatása. A QTA ( az ExeLounge Kft.-vel közösen fejlesztett) szoftver, ami a munkaszervezés legelső fázisától kezdve a teljesítési igazolások elkészítéséig használható. Segíti, hogy a területet fenntartók, a Megrendelők is naprakész, pontos, ellenőrizhető adatokkal rendelkeznek a fenntartási- és napi karbantartási munkákról.

Szakfelügyelet, műszaki ellenőr? – ki és milyen hatáskörrel rendelkezik és milyen végzettséggel teheti azt?

A programváltozás jogát fenntartjuk, előadóink egy részével még egyeztetés zajlik így a program folyamatosan alakul, bővül.

Részvételi díjak

 

Résztvevőknek

A négy napos részvételi díj magába foglalja a programokon való teljes részvételt, 3 éjszaka szállást, napi háromszori főétkezést, két kávészünetet, wellness használatot. A három napos részvétel 2 éjszakával ugyanezt, a két napos pedig egy éjszakát foglal magába; a második konferencia napon a vacsorát már nem tartalmazza. Az egy napos részvételi díj az aznapi konferencián való részvételt, két kávészünetet valamint ebédet foglal magába, vacsorát és szállást nem.

A rendezvényen résztvevők számára a hotel parkolójában a parkolás ingyenes.

Kiállítóknak

A kiállítói díj tartalmazza a konferencia helyszínén a kiállító asztalt (1db) két székkel, és az összesen 6 nm kiállítóhelyet, valamint a rendezvény katalógusában való megjelenést.

Az asztalokat érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A külső kiállítótér 20 nm, mely a szálloda előtti parkolóban berendezhető.

A kiállításon résztvevő munkatársaknak számára is szükséges a konferencián való regisztráció. Tagsági viszonytól függetlenül a kedvezményes részvételi díjon vehetnek részt.