Szeptember közepén Szarvason találkoztak egymással a favizsgáló és a faápoló szakma képviselői. A kétnapos rendezvény célja az volt, hogy megismertesse egymással a két önálló, de mégis szorosan egymáshoz kapcsolódó szakmát, bemutassa művelőinek gondolkodásmódját, közelítse az álláspontokat. A hagyományteremtő céllal megszervezett eseményen a hazai faápolók mellett Szlovákiából is érkeztek szakemberek.

Az első napon a szakmai előadásokat követően a favizsgáló szakmérnökök – kisebb csoportokra bontva – hat előzetesen kijelölt fát vizsgáltak szemrevételezéses és műszeres módszerrel. A csoportok adatlapokat készítettek, melyek a faápolócsapatok által végrehajtandó feladatokat határozták meg.

Másnap délelőtt a faápolók nekiláttak az előírt feladatok elvégzéséhez, és a rendelkezésre álló, viszonylag szűkös időben elvégezték a fákon a legszükségesebb ápolási munkákat, aminek eredményeként – a  teljesség igény nélkül – balesetveszélyes ágak kerültek eltávolításra, koronarögzítést építettek be és korábbi sérülések, hasadások kezelése is megtörtént. A favizsgálók fáról-fára haladva ismerhették meg az elvégzett faápolási munkákat, majd délben  a faápolók összegezték a fákon tapasztaltakat, és megvitatták, hogy az előírt feladatok hogyan, milyen módszerrel és mennyire voltak megvalósíthatók.

Az esemény tagadhatatlanul elérte célját, hiszen a favizsgálók és a faápolók egyaránt beleláthattak egymás munkájába, rengeteg ötlet, gyakorlati tapasztalat cserélt gazdát. A faápolók észrevételei várhatóan beépülnek majd a későbbi favizsgálati szakvéleményekbe, így emelve még magasabb szakmai színvonalra a favizsgálók tevékenységét.

Köszönjük a szervezők és a faápolók áldozatos munkáját, a Szarvasi Arborétum vezetőinek pedig, hogy otthont nyújtottak e fontos szakmai találkozónak!

Kaltenecker Andrea

Az eseményről a Körös TV riportot készített mely az alábbi linkre kattintva megtekinthető (10:40-től):

http://korostv.hu/index.php/hu/friss-msorok/4485-2022-09-28-10-50-32