Virágos Magyarország és a Magyar Faápolók Egyesületének kapcsolata

A Magyra Faápolók Egyesülete több éve támogatja a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt. A tagok szponzorként faápolást és favizsgálatot ajánlottak fel, de idén szükség volt egyéb támogatásra is, mert 2022-ben az „Év fasora” címre 15 település pályázott. A zsűri munkáját az egyesület tagjai úgy segítették, hogy helyszíni szemlét folytattak és beszámoló anyagot készítettek a fasorokról. Köszönjük az önkéntes felajánlásban végzett munkát dr. Gutermuth Ádám, Homoki László, Martinovics Ákos, Nemes Terézia, Petre Anna, dr. Puskás Lajos, Soltész Viktória egyesületi tagoknak.

A zsűri végső döntése alapján idén az „Év fasora” címet Eger városában élő vadgesztenye fasor kapta. Eger legnagyobb történelmi parkjában, az Érsekkertben húzódó fasor különlegessége, hogy négy párhuzamos sorba telepítették a közel 220 db vadgesztenye fából áll, amit a város szakemberei tervszerű módon gondoznak. November 18-án került sor a 29. Virágos Magyarország környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségére, ahol az egyedi faragott emléktáblát Ócsvári Gábor, Egyesületünk elnöke adta át Farkas Attilának, Eger alpolgármesterének.

A versenyben szponzori díjként egy-egy teljeskörű favizsgálatot nyertek a következő települések: Miskolc, Herceghalom, Jásd, Vászoly, és, akik a díjakat felajánlották: a Garden Fasorfenntartó Kft. részéről Petrencs Krisztina, a Garden Faápoló Kft. részéről Ócsvári Gábor, a Park Erdő Stúdió részéről dr. Puskás Lajos és a Planteus Kft. részéről Németh Kristóf Ferenc.

Az Egyesület elnöksége Bucsa településnek különdíjat szavazott meg, ahol közel 120 egyedből álló vadgesztenye fasor él, aminek szakszerű ápolásra van szükség ahhoz, hogy még sokáig díszítse a települést.

Ehhez várjuk azoknak a faápoló kollégáknak a jelentkezését, akik részt vennének a tanácsadásban, esetleg a későbbi faápolási munkákat is el tudnák végezni.

 

A beszámolót összeállította Farkas Ágnes – MFE-VMO koordinátor