Élménybeszámoló : Kirándulás és botanikai túra
2019.02.16 10:00 órától
A tulajdonos Mesterházy Zsolt hosszas telefonos unszolásomra megnyitotta számunkra ezt a ritkaságokkal teli, de immáron nem látogatható kertet. Komoly fegyvertényként könyveltük el, hogy sikerül ezt a gyűjteményt megnézni, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Vince Zsigmond a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének főtitkára is csatlakozott a látogatók sorába, mert ezidáig még ő sem látta ezt a gyűjteményt, annak ellenére, hogy a kert szerepel a legújabb könyvében is az egyesületnek.

21 fős kis kompániánknak óriási szerencséje volt az időjárással, igazi tavaszi napsütéses időben érkeztünk Erdőtarcsára, volt köztünk kertész, botanikus, növényorvos, faápoló-favizsgáló, mindenki egyforma lelkesedéssel és kíváncsisággal állt a kert bejárata előtt. Házigazdánk felkészülten fogadott minket, megkaptam előre azt a növénylistát, amit szándékozott nekünk bemutatni. A bemutatott növények listáját elkészítettem, ha erre szüksége van bárkinek, e-mailben tudom elküldeni. A séta során a figyelemre nagy szükség volt, mert a játék, amivel készültem, a bemutatott növények listájára alapult. A kert agy részét puha mohaszőnyeg fedte, hiszen a közel éve telepített kert nagy része már árnyékos, de azért sikerült a napsugarat is lencsevégre kapni.

A különlegességek sorra jöttek szembe velünk, nem győztünk jegyzetelni, házigazdánk szívesen jellemezte a fajtákat. A kert gyakorlatilag öntözetlen, csak a telepítés évében locsolják a beültetett növényeket, ezért az is jól megfigyelhető volt, hogy melyek azok a fajták, amik ezen a klímán, ennyi csapadék mellett is jól teljesítenek.

A tudáshiányt mindannyian megtapasztalhattuk, mert ki ezt, ki azt nem ismerte fel és természetesen mindannyian nagy fogadalmakat tettünk, hogy ismételünk, pótoljuk, kiegészítjük majd az eddigi tudásunkat. Olyan szép és különleges fajtákat láthattunk, mint az Abies pinsapo ‘Aurea’ és ‘Zrínyi Ilona’ (ami saját fajtája a gyűjteménynek).
A Gutermuth család teljes létszámban képviseltette magát, és a véleményem szerint a következő kertész generáció is jól érezte magát a kiránduláson, a gyerekek kíváncsiságát egyaránt felketették a tobozok és a Lego prospektusok is….

A kertlátogatás az erdőtarcsai Kubinyi-Márkus-kúria kertjében tett spontán kialakult rövid sétával ért véget. A faápolók azonnal megtalálták a számukra legérdekesebbeket, nyomban keccegtetni kezdék a telefonokat, fényképezőgépeket, mondván ez biztos nincs fenn a dendrománia oldalon, pedig ez egy IGAZI ÓRIÁS!
Hardy Viktornak minden erejét megfeszítve sikerült a fát megartania, amíg elkészült ez a kép 😊

Kirándulásunk végén a Fenyőharaszt Kastélyszállóban a közös ebéd után egy hatalmas társasjáték és kvíz partit játszottunk még, valamint a két csapatra osztott játékosoknak 1-1 puzzle-t is ki kellett rakniuk, majd ki kellett találni, hogy milyen növény van a képen.

Itt szeretném megköszönni Szabó Krisztinának a társasjátékot, amit elhozott megmutatni nekünk, valamint minden résztvevőnek, hogy velem tartottak ezen a szakmai kiránduláson! Remélem, hogy az élményeken túl a szakmai tudását is növelni tudta mindenkinek a kirándulás!

Néhány szó az arborétumról:
Erdőtarcsa -Mesterházy arborétum http://www.conifertreasury.org/

A Mesterházy Fenyőgyűjtemény büszkeségei a zord éghajlatról érkező fenyők. Az 1981 őszi vásárlás után az erdőtarcsai 2400 négyszögöles birtokon megkezdődött a telepítés az ELTE Botanikus Kerttel közösen kialakított elgondolás szerint, ahol dr. Isépy István igazgató és dr. Orlóci László főkertész jó lehetőséget láttak a kezdeményezésben.

Később a Vácrátóti Botanikus Kertben Kósa Géza segítette egzótákkal a gyűjteményt. Az onnét származó ritkaságok ma már termő példányokká növekedtek, mint pl. a Koyama-luc Japánból (Picea koyamai), a turkesztáni luc (Picea schrenkiana), a szahalini luc (Picea glehnii), a szibériai luc (Picea obovata), a távol-keleti szibériai és koreai jegenyefenyők: Abies nephrolepis, Abies sibirica, Abies homolepis, majd az erdeifenyők közül a mexikói diófenyő (Pinus cembroides), a közönséges erdeifenyő mongóliai változata (Pinus sylvestris var. mongolica). A kert díszei a félsivatagi és mediterrán borókafélék, mint a Folly Gyula szaporította nehézszagú boróka (Juniperus foetidissima), a szír boróka (Juniperus drupacea), a Debreczy Zsolt gyűjtötte észak-amerikai félsivatagi Juniperus osteosperma, vagy az Orlóci László által gyűjtött anatóliai Juniperus excelsa kék változatai, és a keszthelyi Simon Ferencné észak-amerikai maggyűjtéseiből származó, pompás, változékony, sziklás-hegységi borókák (Juniperus scopulorum) és McNab-ciprus (Cupressus macnabiana).
Hosszabb leírást az Arborétumok és Botanikus könyvben található: https://euroastra.blog.hu/2017/12/16/25_eves_a_magyar_arboretumok_es_botanikus_kertek_szovetsege