Célegyenesben a faültetési- és a favédelmi szabvány!

A Magyar Szabványügyi Testület Növényiszaporítóanyagok munkacsoportja, a hét első napján, pontosan 2018 álom havának 17-dik napján tárgyalta a MSZ 12172:2018 Díszfák és díszcserjék ültetése közterületen és a MSZ 12042:2018 Fák védelme építési területeken című szabványjavaslatot. A javaslatokat a Magyar Díszkertészek Szövetsége fogalmazta és a Magyar Nemzeti Agrárkamara nyújtotta be a szabványügyeket intéző testületnek. Így került a hétfői tanács elé.

A tanács állandó tagjai mellett ott ültek a szövetség azon tagjai, akik a szabványt fogalmazták és ott ültek az előterjesztő kamara képviselői is. Arra készültem, hogy a tanácskozás a javaslatok létjogosultságát vitatja. Ezért tarsolyomat érvekkel megtömve érkeztem a megbeszélésre. De egy sem került elő, mert a társaság belevágott a szöveg elemzésébe. Szóról szóra, mondatról mondatra. A négy óra hosszat tartó ülés a 26 oldal terjedelmű faültetés szabványjavaslat csupán első nyolc oldalát tárgyalta végig. Nem egy gyors tempó. De a munkacsoport tapasztaltabb tagjai reményt keltettek bennünk.

Szerintük a következő év első hónapjára tervezett második ülésen az ültetés szabványjavaslat végére érhetünk. Ezt követően a testület nyelvi felülvizsgálója javítja még a javaslatot, ami az első negyedévben megszülethet, tehát a közlönyben kihirdetésre kerülhet. Ha ezzel a sebességgel számolunk, akkor a 2019 év másik felétől pedig favédelmi szabvány segítheti a fákat. Tehát szabványok megjelennek, csak lassabban, mint azt reméltük. Ez azt jelenti, hogy a zöldfelület gazdálkodás 14 megálmodott és abból 7 pontosan megfogalmazott kívánságából egyet kipipálhatunk. És a csillagok állásából jósolható, hogy a többi hat megvalósulására is van reménye a kertészeknek.